Vi er over på tredje modul i faget digital markedsføring, og har startet med tema E-varehandel med foreleser Karl Phillip. Første oppgaven vi har fått er å skrive et blogginnlegg hvor vi kan velge mellom følgende temaer: sammendrag for ledelsen eller styringssettet OKR. Etter å lest gjennom oppgaven skjønte jeg raskt at det var styringssettet OKR jeg ønsket å fokusere på. Grunnen til dette er at dette er et tema jeg aldri har hørt om før, noe som gjorde meg svært nysgjerrig på å lære mer. Blogginnlegget kommer til å ta for seg mitt første møte med OKR, hva OKR er, samt hvorfor bruke OKR.
- Mitt møte med styringssettet OKR
- Hva er OKR
- Hvordan bruke OKR fra en student sitt perspektiv
- Hvorfor bruke OKR?
- Ulemper ved bruk av OKR
- Konklusjon
Mitt møte med styringssettet OKR
Hvorfor skal bedriften velge å bruke OKR og hvorfor er det lønnsom og kan det brukes eller i livet? OKR var ikke umiddelbart et tema jeg forsto meg spesielt mye på, men etter grundig undersøkelse gikk det opp et lys for meg. OKR kan brukes til så mangt og er en stor motivasjonsfaktor både for å øke målene sine og gjennomføre dem. Etter å ha hørt podkast There Be Giants (S:5 E:15 SHould OKRs be part of the school curriculum?) med Karl Phillip og Nia Magnussen fikk jeg en større forståelse for hvorfor dette er en strategi som lønner seg å bruke. Mange legger vekt på å kun komme seg gjennom studiene og få relativt gode karakterer til gode karakterer. Ved å kun ha dette som mål er det mange som glemmer å legge fokuset på å faktisk lære og utvikle seg selv samtidig som de bare jobber for å komme seg gjennom. Man kan fort glemme hvorfor man studerer, og målene med gode karakterer blir ikke lenger til den store motivasjonen, men eller en relativt enkel måte å komme seg gjennom. Ved å bruke OKR legger du vekt på ønskelig å oppnåelse samtidig som hvordan oppnå resultatet.
Hva er OKR
OKR er et styringssystem for å få gjennomført gode ideer på en effektiv og motiverende måte. Styringssystemet er bygget opp av Objective og key results. Objective står for hva en ønsker å oppnå om det er et mål eller en ide man ønsker å strekke seg mot. Key results derimot handler om veien dit. Dette handler om veien mot målet eller fremgangsmåten for å nå ønsket mål. Ved bruk at denne formen for styringssett bidrar man i en bedrift til økt transparens samtidig som det styrker gjennomføringen av målet til bedriften.
Hvordan bruke OKR fra en student sitt perspektiv
Objektive: Jobbe mot å få en A i eksamen om E-vare handel i Karl Phillip sin modul samtidig jobbe mot å lære mest mulig og ta til meg mest mulig kunnskap som jeg kan bruke videre i arbeidslivet.
Key Result 1: publisere minst 2 kvalitets blogginnlegg hver uke
Key Result 2: Delta på alle forelesninger samt gjøre ekstra reaserch før og etter timen
Key Result 3: Jobbe minimum 2-3 timer med fagstoff hver dag utenom forelesning
Key Result 4: bli ferdig med alle sertifiseringer innen rimelig tid
Hvorfor bruke OKR?
Ved å fysisk sette opp både mål og veien frem til målet vil det skape en enklere måte å måle at resultatene enn ved manglende strategi. Samtidig vil det ha OKR visuelt foran seg gi riktigere fokus, og prioriteringer for å kunne gjennomføre ideene eller målet. les mer her
OKR i studenttilværelsen
Som student vil bruken av OKR gi et helt annet fokus enn man ellers tidligere kanskje har hatt. Det er ekstremt miste riktig fokus og heller kun ønsker å få gode karakterer og gjennomføre semesteret, spesielt i en tid som denne med pandemi. Under pandemien er motivasjonen for mange forvunnet og det vil være ekstra vanskelig å gjennomføre på best mulig måte. Vi har ikke lenger tilgang til å møte opp på skolen i vanlige forelesninger og ser ikke lenger noe til medelever utenom over en skjerm. Under en sånn tilstand vil det være ekstra viktig å finne motivasjon til å gjøre det bra og dette er jeg optimistisk til at OKR kan bidra med.
OKR i en jobbsituasjon
I en jobb situasjon vil det være lønnsomt nettopp fordi de viktigste målene i bedriften blir mer lagt vekt på og kommer mer i fokus. Samtidig som det vil være enklere for alle ansatte å få med seg hva bedriftens strategi og mål er. Med en sånn strategi vil hele bedriften hvite både hvilke mål bedriften strekker seg etter og hvordan de skal jobbe for å nå målene. I en bedrift som bruker OKR vil disse fordelene både gjøre det mer motiverende for de ansatte å jobbe ,ot målene, samtidig vil alle være fult klar over hvor man skal, hva som skal til samt det vil være enklere å holde oversikt over hvordan alle ligger i forhold til målene.
Ulemper ved bruk av OKR
Selv om det finne utallige med gode grunner til å innføre OKR både som student og i arbeidslivet kan det komme med noen ulemper som alt annet. Ved bruk av OKR kan du risikere å lage for mange objevtive og key results. Ved å ha produsert for mange objectives vil det være både vanskelig og kanskje umulig å skulle vite hva man skal fokusere på. Hvilke objective som er viktigst, hva skal bli ferdig først etc. For mange objectives vil føles rotete, uoversiktlig og vanskelig å følge opp. Derimot for mange key results vil gjøre veien til objective uoversiklig og vanskelig å følge. Det vil være vanskeligere å gjennomføre og holde seg til veien til objectivet da det blir for mye å forholde seg til. En god huskeregel er å holde seg til 3-4 key results per objective som Karl Størmer nevner i videoen der han forklarer OKR.
Utover dette kan det være ulemper hvis key results’ene man har satt opp ikke er målbare noe som gjør det vanskelig å følge med på en eventuell fremgang. Hvis man mister muligheten til å måle fremgangen mister man også en motivasjonsfaktor. Ved å konstant måle fremgangen på jobben som blir gjort vil det bidra til å skape mer motivasjon.
En annen ulempe med OKR kan være at man har satt for høye forventinger til objectivet. med for høye forventinger kan det være umotiverende for mange, da det vil være for utfordrende å nå målet. Når det er for utfordrende å nå målet er det mange som gir opp lenge før man rekker å starte. Dette kan jeg kjenne meg igjen i frisøryrket. Hovedkontoret hadde satt samme mål og provisjonsgrense for alle salongene i kjeden selv om beliggenhet og priser varierte betraktelig. For en av salongene med liten pågang ikke hadde noen mulighet til å nå målet uansett hvor mye man jobbet for det noe som gjorde det utrolig umotiverende for de som jobbet der. Mens salongene som hadde relativt god pågang men lå mer midt i mellom hadde noe å strekke seg etter som ga dem motivasjon. Derimot salongene med masse pågang nådde målet enkelt noe som kunne bli mindre motiverende for dem. Derfor kan man også ha satt for lave forventinger til målet noe som vil bli for enkelt. Hvis det er for enkelt å gjennomføre vil dette også oppfattes som demotiverende nettopp fordi man ikke har noe å strekke seg etter som Nina og Karl Phillip snakker om i Podcasten.
Konklusjon
Min konklusjon etter å ha lest meg mer opp på OKR er at det for mange kan være svært lønnsomt. Ikke bare i jobbsituasjon, men også som student og ellers i livet om man har et mål man ønsker å strekke seg etter. Jeg gleder meg til å få testet det ut i praksis og se hva jeg føler om det etter en måneds tid.
Referanser:
https://www.therebegiants.com/podcast/
Så gøy å lese innlegget ditt, Synne! Bra jobba og godt skrevet 🙂
Du har en drømmestruktur, og jeg elsker å se at du gir en indikasjon helt i starten på hva innlegget skal handle om. Kudos til deg!
Det eneste jeg har å kommentere på er hvor du har hentet det første bildet ditt, hvor du refererer til Medium. Men Medium har postet innlegget fra en annen side: https://www.ntaskmanager.com/terms-conditions. Og det er her bildekilden din kommer fra. Her har du ansvar for å lese deg opp på opphavsrett og hva du har lov til å gjengi av bilder. Vær nøye på dette, og hvor du henter ting fra. Du kan lese mer om det her: https://www.studentassistentene.no/2021/02/17/hvordan-kildehenvise-riktig-hver-gang/