Studentlivet

Refleksjonsnotat

Det å være en del av et team og opprette en nettbutikk har vært svært lærerikt. Etter mange timer med planlegging og gjennomføring føler jeg meg mer klar for arbeidslivet enn noen gang.

Start fasen

Vi startet med å være en del flere på gruppen enn hva som var anbefalt. Mange mente dette ville by på utfordringer spesielt i form av læring. Det som har vært spennende med å være 5 stykker på gruppen er at det kommer frem mange flere meninger å forholde seg til enn om man hadde vært færre. Dette mener jeg i vårt tilfelle kom oss til gode. Det kom opp flere gode ideer underveis og alle var innstilt på å få til et godt samarbeid. Fra mitt perspektiv vil jeg si at vi alle bidro godt for at alle skulle få like høyt læringsutbytte. Selv om vi til tider tok for oss ulike oppgaver passet vi alltid på å holde et zoom møte hvor hver av oss delte skjerm og viste hvordan vi kom frem til det vi hadde gjort.

Når vi så at vi fikk i oppgave å lansere en nettbutikk fikk vi relativt raskt en god ide. En av de på gruppen vår jobbet i en klesbutikk ved navnet DUZ i Drøbak. Denne butikken manglet en nettbutikk og vi så vår mulighet til å gjøre noe med dette. Vi begynte tidlig å undersøke ulike muligheter og bestemte oss for å Shopify som nettsted til å produsere nettbutikken vår. Grunnet Covid-19 ønsket både vi og eieren av DUZ at vi skulle komme i gang med nettbutikken tidligst mulig. Butikkene i Drøbak hadde måtte holde stengt en periode, så nå hadde vi var vår mulighet til å bidra for å hjelpe butikken.

Shopify

Shopify er en relativt enkel plattform å bruke. Jeg ble positivt overrasket over hvor enkelt det var å lage nettbutikk selv. Personlig har jeg alltid tenkt at dette er ekstremt vanskelig og har derfor aldri tatt meg tiden til å undersøke mulighetene tidligere. Shopify er en sånn type plattform som man enkelt kan trykke seg rundt på for å lære mer. Samtidig om det er noe man ikke klarer å finne ut av på egen hånd har Shopify mange ulike videoer og tekster på hvordan man skal gjøre ting som har vært svært nyttig å ta i bruk til tider.

Prosess

Under utforming av nettbutikken jobbet vi mye sammen. Vi hadde zoom møter hvor vi byttet på å dele skjerm samtidig som vi utformet nettsiden. Ved å gjøre dette ville vi alle få relativt likt læringsutbytte samtidig som vi alle fikk muligheten til å si det vi ønsket. Alle på gruppa var flinke til å ta ordet når de ønsket å få frem noe så vi så ikke grunn til å legge det opp annerledes. Hadde vi vært flere eller noen som sa mindre enn andre ville vi kanskje trengt å ha en som styrte møtene mer. Alt i alt er jeg personlig veldig fornøyd med hvordan prosessen foregikk og følte jeg fikk mer innblikk i hvordan det vil bli å jobbe i grupper senere i arbeidssammenheng. Det

Lansering

For å ha mulighet til å se hva som fungerte bra og eventuelt ting som trengtes å endres på ønsket vi å klare å lansere nettbutikken allerede 3 uker før eksamen. Covid-19 var også med på å påvirke at vi ønsket å lansere såpas tidlig. Personlig er jeg opptatt av å være tidlig ute med ting så veldig behagelig at alle på gruppen tenkte likt. Derimot om man hadde vært en gruppe med stor uenighet på dette tema kunne det bydd på utfordringer.

Vi har generelt vært veldig heldig med å ha en god dialog og godt samarbeid gjennom hele. Før lansering bestemte vi oss for å få familie til å se på nettsiden og trykke seg litt rundt for å se om noe skulle forandres. I tillegg la vi ut på sosiale medier noen dager i forveien at vi snart skulle lansere og at det var mulighet for å melde seg på nyhetsbrevet vårt samt få 10% på første kjøp. I tillegg til rabatkoden på 10% produserte vi et bilde med en egen rabattkode på 20% som vi alle sendte ut til familie og venner. Ved å gjøre dette ville sannsynligheten for at flere bestilte i starten som kunne bidra med at flere fortalte om det til flere kjente.

Det aller meste gikk relativt greit på lanseringsdagen og vi hadde testet ut det meste selv. Eneste var at vi møtte på en utfordring når en bestemte seg for å betale med PayPal. Dette var noe som fulgte med på Shopify kontoen uten at vi egentlig hadde brukt tid på å undersøke noe mer på dette. Det som skjedde da var kun at vi måtte opprette en PayPal konto for bedriften som pengene kunne gå til.

Mine tanker

Det jeg har satt mest pris på å lære denne i dette faget er spesielt hva som står bak å produsere en nettside. Selve det å opprette og styre nettsiden er mindre komplisert enn jeg i utgangspunktet trodde før vi startet. Samtidig viser det seg hvor viktig det er å ha en god lanseringsplan og markedsføring for å gjøre det bra med nettbutikken.

Jeg vil til slutt si at jeg setter pris på hvor lærerikt det har vært å skulle samarbeide og lage nettbutikk under pandemien. Det byr på nye utfordringer og nye måter og samarbeide og tenke på. 

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *