Digital markedsføring

Digital markedsføring

Stormingen av Kongressen – gjør internett oss mindre intelligente

Jeg vil tro vi alle har fått med oss stormingen av kongressen i Washington DC 6.Januar 2021. Algoritmer og kunstig intelligens er med på å forme hvordan hver av oss ser på verden. Til tross for at Trump ikke direkte ba tilhengerne sine storme kongressen, mener kongressmedlemmet Liz Cheney at Trump var med på å starte det hele. Han brukte Twitter hyppig i dagene før hendelsen. Han skrev blant annet «See you in Washington DC, on January 6th. Don’t miss it» og twittret blant annet om at de skulle ta tilbake det stjålne valget. Den tidligere presidenten hadde hele 88,7 milioner følgere på Twitter og når dermed ut til et ekstremt antall mennesker.  les mer her

  • Hvordan kunne dette skje?
  • PizzaGate
  • Falsk informasjon
  • Stormingen av kongressen
  • Konklusjon

Hvordan kunne dette skje?

«Hvordan kunne dette skje?» Var det første spørsmålet jeg stilte meg selv når jeg så hva som hadde skjedd. Internett som vi kjenner det i dag har et hav av forskjellig informasjon, nettsider og mennesker. Nettopp på grunn av dette har det etter hvert blitt utviklet algoritmer som personaliserer innhold for at vi skal bruke mest mulig tid på internett.  Hver eneste video vi ser, bilde vi liker eller link vi klikker på blir våre steg på internett registrert. Informasjonen om vår oppførsel på nett gjør at vi automatisk får innhold som gjør at vi bruker lenger tid på nett. For eksempel i dokumentaren «Det sosiale dilemmaet» snakker de om en basketballspiller ved navn Kyrie Irving som var overbevist om at jorden var flatt nettopp fordi han ble fanget i et såkalt kaninhull. Disse kaninhullene kan også kalles ekkokammer. Det som skjedde, var at så fort han begynt å se en video om at jorden var flat kom det flere og flere i samme retning. Samtidig som han ble fanget inn i en verden av informasjon om at jorden var flat vil det oppstå filterbobler som i teorien gir hull av informasjon. Han ble matet med den samme informasjonen til han ble overbevist, men har i ettertid beklaget og forstått at det ikke stemte.

PizzaGate

Andre eksempler om hva som har skjedd når filterbobler og ekkokammere tar opp en stor del av nettet er PizzaGate hendelsen. Dette handlet om at noen var overbevist om at om du bestilte en pizza betydde det å beordre en menneskehandel. Disse menneskene hadde dannet grupper på Facebook, gruppene vokste og ble større. Facebook begynte så å anbefale gruppene til vanlige mennesker. Algoritmene til Facebook fanget opp mennesker som var mer villige til å tro på konspirasjonsteorier av ulike grunner for så å anbefale disse gruppene. Dette resulterte i at det dukket opp en mann med pistol for å frigjøre barna fra kjelleren på et Pizza sted som ikke engang hadde en kjeller. Alt dette skjedde ut ifra en liten konspirasjonsteori noen hadde som ble spredd via anbefalings algoritmer. Uten algoritmene hadde antageligvis ikke teorien hatt mulighet til å spre seg i nærheten av like mye. Ved å se innslaget om PizzaGate føles det ikke unsansynlig at algoritmer, ekkokamere og filterbobler var med på å påvirke stormingen av kongressen i stor grad.

Falsk informasjon

På dokumentaren «det sosiale dilemma» forteller de igjen om at falsk informasjon sprer seg hele seks ganger så raskt på Twitter som fakta, og det er her Trump kommer så fint inn. Han er en hyppig bruker av Twitter og har ekstremt mange følgere. Han deler ofte provoserende og utagerende Twitter meldinger noe som sprer seg som ild i tørt gress. Hvorfor sprer falsk informasjon og provoserende meldinger seg så mye raskere enn fakta? Jo nettopp fordi det er kjedelig for folk. Det er mye kjedeligere med fakta enn falsk fakta, derfor spres dette så mye raskere. Algoritmene har ikke mulighet til å skille mellom ekte nyhetsposter og falske nyheter. Derfor kan det spres såpas raskt og i så stor skala. Algoritmene er med på å forme hvordan vi ser på verden.

Stormingen av Kongressen

Som følge av algoritmer vil det bli vist innhold som til Trump tilhengerne kommer til å engasjere seg mest i. Dette vil mest sannsynlig være innhold de allerede har litt interesse i som vil forsterke denne interessen. Dette kan være innhold som fremmer Trump i sannhet og usannhet samtidig vil mange av disse følgerene bli invitert i grupper med flere innen samme kategori. Samme innhold og samme typer grupper vil bli prioritert og vist som følge av algoritmer og skape ekkokammre med manglende informasjon om andre refleksjoner, synspunkter, fakta og mer. Dette vil videre skape et større samhold mellom menneskene i i gruppene fordi alle får vist relativt lik informasjon basert på gruppene de er medlem av. En teori for hva som er roten til hendelsen er at så mange mennesker bygde opp en egen virkelighet basert på algoritmer og havnet i en så kraftig filterboble at alt de brydde seg om om var å gjøre som den tidligere presidenten ønsket uten å stille seg kritisk til hva han faktisk skrev.

Gratis arkivbilde med 4. juli, administrasjon, ære
Bilde av Benjamin Lehman fra Pexels

Til tross for at Trump ikke sa direkte at han ønsket at de skulle storme kongressen på Twitter. Ble meldingene hans samt talen han holdt, der han oppfordret tilhengerne sine til å marsjere mot kongressen oppfattet sånn av mange. Anbefalingsalgoritmer kan ha bidratt til at et høyere antall mennesker deltok på stormingen enn om det ikke hadde eksistert, antageligvis hadde det heller ikke skjedd. Senere ble Trump bedt om å be tilhengerne sine trekke seg tilbake. Det gjorde de relativt raskt noe viser hvor stor makt dagens medier har. Mange ender opp i en verden med kun samme informasjon også kalt en filterboble som gjør det nærmere umulig å komme seg ut da det skapes utallige ekkokammere med informasjon man ikke får tilgang til. Man skjønner nødvendigvis ikke selv at det skjer heller nettopp fordi det kun er denne informasjonen som blir plassert foran øynene våre. Man begynner å tro og mene sterkere enn hvis man hadde fått en større variasjon av innhold.

Konklusjon

I dagens samfunn er det også mye enklere å manipulere befolkningen i den retningen man ønsker politisk. Man kan opprette grupper lett med ulike former for konspirasjonsteorier eller ekstreme holdninger. Grupper blir raskere store, det handler kun om å bruke de riktige nøkkelordene for at gruppene skal spre seg i større skala, raskere og i større volum enn før. Samtidig er det mye vanskeligere enn tidligere å skille mellom ekte og falsk informasjon når vi blir eksponert for så mye ulikt. Dette gjør igjen at det skal skape større gap mellom mennesker, mange mister tilliten til de som styrer landet.

Referanse:

Skroll til toppen